A Bit Of Future

Maatsoftware voor alle sectoren

Blog

"Welke programmeertalen kent u?"

Mensen (klanten, leveranciers, partners…) willen me uit erkentelijkheid soms aanbevelen (dank u, ik apprecieer dit ten zeerste) en vragen me daarom welke programmeertalen ik ken.
Tenzij u ook zelf heel wat van softwareontwikkeling af weet, is dit echter niet de juiste vraag.
Bij sommige projecten liggen de uitdagingen niet op programmeertechnisch, maar wel op architecturaal gebied. Vaak is de keuze van programmeertaal slechts van secundair belang. (Bv. voor de meeste administratieve projecten maakt het niet uit of ze in Java of .NET geprogrammeerd worden.)
Soms is het project complex en is het zinvol om tijd en budget te voorzien om de programmeurs een nieuwe programmeertaal te laten leren als die taal de uitgelezen keuze zou zijn. Een nieuwe programmeertaal is immers heel wat sneller aangeleerd dan een vreemde (spreek)taal. (Ik doel op ervaren, intelligente programmeurs die patronen uit de ene taal als kapstok voor de andere taal kunnen gebruiken.)
Andere projecten zijn beter af met nieuwe hardware dan met een software-update. Stel dat er voor een administratief systeem op een Unix-server een nieuwe applicatie nodig is. Een nieuwe Windows- of Linux-server plus nieuwe (Windows- of Linux-)software zou wel eens budgetvriendelijker kunnen zijn dan nieuwe Unix-software zonder nieuwe hardware. In West-Europa is werktijd duur en zolang je over slechts enkele servers spreekt, is de hardware-kost dikwijls verwaarloosbaar in het totale kostenplaatje van het project.
Dus als u me wilt aanbevelen, zegt u niet: “Ik ken iemand die fantastisch goed in C++ en .NET kan programmeren.” Maar wel: “Hij slaagt erin om praktische problemen softwarematig op te lossen en brengt die softwareprojecten tot een goed einde.”
Om toch op de vraag te antwoorden: voor administratieve toepassingen gebruik ik meestal C# en voor real-time toepassingen meestal C++; in SofKOA werken we ook regelmatig met PHP, Java, VB.NET, C++/CLI.